top of page
  • Erbil Gunasti

Trump 2022 Seçimlerinde Kazanacak

Updated: Oct 24, 2022


8 Kasım’da Amerika’da yapılacak 2022 Ara Seçimlerinde Cumhuriyetçiler önde çıkacak. Cumhuriyetçilerin, en azından, Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu sağlamaları bekleniyor. Senato’yu da ele geçirmeleri söz konusu. Bu da Trump 2022 Seçimlerinde Kazanacak demektir.


2022 Ara Seçimlerinde Cumhuriyetçilerin Demokratlara karşı kazanımları 2024 Başkanlık Seçiminin sonucuna büyük etkide bulunacak.


Bu her zaman böyle olmuştur. Ara Seçimlerinden Cumhuriyetçilerin ne kadar güçlü çıkacağı 2024’te kimin ABD Başkanı olacağını bir miktar açıklayacak. Ara Seçimlerinin, Başkanlık yarışı için, her zaman, bu derece bir önemi vardır.


Trump şu an ABD’deki seçmenin yaklaşık yüzde 30’unun desteğini görüyor. Diğer olası Cumhuriyet Partili adaylar arasında çift haneyi gören yok.


Dolayısıyla, 9 Kasım’da Cumhuriyetçiler kazanımlarını değerlendirirken ellerini ovuşturan kişi Donald Trump olacak. Ne kadar coşkulu olacağı ya da neye karar vereceği de alınacak sonuca göre deşiyor olacak. Ne de olsa, Cumhuriyetçiler seçimleri büyük ara kazanırlarsa Trump’ın 2024’te Başkanlık için aday olmaması beklenemez.


Demokratlar, iki yıldır ABD Temsilciler Meclisi’ni kontrol ettikleri için, Trump’a ve onun yanında olanlara karşı bütün yetkilerini “siyasi zulüm” yapmak için kullanıyorlardı.

6 Ocak Soruşturması olarak adlandırdıkları girişimin tek amacı vardı. O da Trump’ın 2022 Ara Seçimlerindeki etkisini yok etmekti.


6 Ocak Soruşturması

Kimin İşine Yaradı?


Seçim sonuçları gösterecek. Eğer Cumhuriyetçiler Senato’yu da ele geçirirlerse, Demokratlar Trump’a ve onun taraftarlarına karşı giriştikleri zulmün kendileri için bir felakete dönüştüğünü görecekler.


Çoğu Cumhuriyetçi aday, Trump’ı desteklemesine rağmen, 2022 Ara Seçimlerinde Trump’ın adını açıkça anmadı ya da desteğine kucak açmadı.


Ancak, seçmenler, kısmen, kimin Trump taraftarı aday olduğunu bilerek söz konusu adaya oy vermiş olacaklar. Trump’ın adını anmamakla bu neviden Cumhuriyet Partili adaylar özellikle bağımsızlar ve Trump’a karşı garezi olabilecek çoğu seçmenden oy toplayabilecekler.


Kısacası, Cumhuriyetçiler Demokratların stratejisini boşa çıkarmış olacaklar. Bu arada, Trump’a olan hakiki destek de ortaya kendiliğinden çıkacak. Çünkü 2016 ve 2020’de, çoğu sayıda Trump’dan yana olan Amerikalı 6 Ocak’tan itibaren başları belaya girmesin diye kendisinden kısmen uzak durmayı ve sesiz kalmayı yeğlemiştir.


Kefeyi Yırtanlardan İkisi de Biziz



Trump’ı, Haziran 2015’te ABD Başkanlığı için adaylığını açıkladığı andan itibaren destekleyen ve 2016 ve 2020’deki delegeleri olarak, biz 4 Ocak’ta Washington DC’yi terk ettik.


6 Ocak’ta olabilecekleri önceden tahmin ettik ve dolayısıyla bir kez daha “akıllı” çıktık.


6 Ocak bir ihtilal miydi değil mi orasını tarih belirleyecek. Ancak, 2022 Ara Seçimleri, 6 Ocak Siyasi Zulmüne son verecek.


Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi’nde, tahmin edildiği gibi 232 sandalye ile çoğunluğu ele geçirince soruşturmaları yürüten komitenin görevine son verecekler.


Şu anda Demokratlar 220’ye karşı 212 ile çoğunluğu ellerinde tutuyorlar.


2022 Ara Seçimlerinin ardından iptal edilmesine kesin olarak bakılan bir komitenin, Donald Trump’ı seçimlerden altı gün sonra, 14 Kasım’da yargılayacağını açıklaması da bunun ne derecede bir siyasi oyun olduğunu göstermiş oluyor.


Demokratlar, Trump’ı yargılamaya çalıştık ancak cezalandıramadık çünkü Ara Seçimler engel oldu diyecekler. Kendilerini ve seçmenlerini avutacaklar.


Trump ise, 9 Kasım’dan itibaren, zincirlerini koparmış biri gibi hareket etmeye başlayacak. Seçim kampanyasına derhal başlayacak çünkü Ara Seçimlerinin, kendisini tam olarak aklanması için iki yıllık bir zaman tanımış olacağını herkes gibi o da çok iyi biliyor olacak.


Trump 2022 Seçimlerinde Kazanacak

Bize gelince


Tabii ki 2024 Başkanlık Seçimi için adaylığını resmen açıklar açıklamaz, Trump’ı desteklediğimizi çok büyük ihtimalle kayıtlara geçireceğiz. Bu da hem şahsi hem de mantık açısından çok doğal bir karar olacak.


Trump, Cumhuriyetçi Parti adayı olarak 2024 Başkanlık Seçimine girer mi girmez mi onu zaman belirleyecek. İki yıl bir seçim kampanyası için çok uzun bir zaman. Ancak, bu süre zarfında, sesinin gün be gün daha fazla çıkarak gündemde kalacağı kesin.


Kısacası, 2022 Ara Seçimleri aslında, Donald Trump girdiği üçüncü ve kazandığı ikinci seçim olacak.


Gerçi, Trump’ı açıkça destekleyen yüzde 30’un da üzerinde bir kesim onun 2020 Başkanlık Seçimini kazandığına inanıyor. Bu rakamın ne olduğu tam olarak 2024 seçim kampanyası ve Başkanlık Seçiminde belli olacak.


Ben, şahsen, bu yüzde 30 ile aynı görüşteyim ancak, son iki yıl “Trump vs. Hollywood: The Two White Houses” adındaki belgeselimiz

kitabımız haricinde sessiz kalmayı yeğledik. Ne de olsa iktidardaki rakip siyasetçilere hiç güven olmaz.



Ta ki, 9 Kasım 2022’ye kadar.







69 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page