top of page
  • Erbil Gunasti

MAGA’cılar Kimlerdir Neden Sevilmezler

Updated: Sep 26, 2022

MAGA "Make America Great Again"in kısaltılmış halidir. Amerika'daki halkın yarısı MAGA’cıdır. Diğer yarısını Evrenselciler oluştururlar ve MAGA’cılardan nefret ederler.


Gretchen Smith MAGA ve AmericaFirst’e inanan bir Amerikalıdır. MAGA’yı sarih bir şekilde böyle tarif etmektedir.


Ben bir askerim, evli kadınım, anneyim, gönüllü faaliyetlerde bulunurum ve Allah ile vatana inanırım.

Kabul görmeyecek görüşlerim yoktur.


Küçük bürokrasiye, özgürlüğe, çok çalışmaya, sağlam hudutlara ve kuvvetliyken elde edilen barışa inanırım.


Ben (Benjamin Franklin’in söylediği gibi) Amerikanus’um.”



Papaz Greg Young, radyo programı olan bir başka Amerikalıdır. MAGA’yı bana tarif et dediğimde aşağıdaki değerlendirmeyi yapmıştır.


“Amerika Hristiyan değerler üzerine kurulu bir Cumhuriyettir.


MAGA, hakikaten Hristiyan olduğuna inanılan Thomas Jefferson’ın dedikleri yönünde hareket etmek anlamına gelmektedir. Bu da “hayat”, “özgürlük” ve “mutluluk peşinde koşmak"tan oluşan ve Allah'tan gelen bu yolda devam etmek demektir."


John Locke, Jefferson’a karşı fikir yürüterek, “hayat- özgürlük-mutluluk” peşinde koşmak, insanlar tarafından ortaya atılmıştır. Allah’tan gelen bir şey değildir diyerek tartışmayı başka yöne çekmektedir.


MAGA’ya inananlar, bunun Allah’tan geldiğine inanmaktadırlar ve bu yolda ilerlerken de bu yolda ilerlemek istemeyenlere karışmamanın Allah’ın bir başka buyruğu olduğuna inanmaktırlar.



Biden’in Saldırısı Boşuna Değil


Joe Biden önderliğinde Evrenselciler (Globalciler), MAGA’yı yıpratmak maksadıyla, onu aşırıcı, şiddet yanlısı ve Amerikan değerlerine karşı bir inanç olarak göstermek istemektedirler.


Bir anlamda, “İslam radikaldir” diyerek bütün Müslümanları aynı kefeye koyup düşmanlığın körüklendiği gibi, bu sefer ABD’deki Evrenselciler benzer taktik uygulayarak, MAGA’cı Cumhuriyetçileri (Republican) ABD’de “Radikal İslamcı” gibi suçlayarak ve kötülemeye çalışarak oy toplama yoluna gitmektedirler.


ABD’de 2022 ara seçimlerine iki ay kala, bizlerin (Republican), ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu’nda çoğunluğu ele geçirmemizin kesin göründüğü sırada bu saldırıların gelmesi normaldir. Evrenselciler (Demokrat PartiliIer) çaresizdirler.


MAGA Trump ve Reagan’ın Sloganıdır


“Make America Great Again” (MAGA), 45. ABD Başkanı Donald J. Trump kadar 40. ABD Başkanı Ronald W. Reagan’ın da sloganıydı.

Dolayısıyla, MAGA’ya saldırı sadece Trump’a olan nefretten kaynaklanmamaktadır.


Bir başka deyişle, MAGA, Amerika’daki bölünmüşlüğün özünü temsil etmektedir. Amerika’da iki karşıt görüşün varlığına işaret etmektedir.


MAGA Evrenselcilere Büyük Tehdittir


MAGA ile ilgili bu yazıyı ilk önce, Türkiye’deki yakın bir dosttan gelen talep üzerine özelden geçmiştim. Papaz Young’dan aldığım bilgi yeterli idi.


Gretchen’in kısa ve öz açıklaması da bu açıklamayı bir başka açıdan vurguluyordu. Dolayısıyla hem ABD’de kimlere hitap ettiğini hem de tam olarak ne anlama geldiğini herkes anlayabilirdi.


Ne de olsa, Türkiye’den gelen talebe doğru geri dönüş yaparken arama motorlarında zorluk çekmiştim. O zaman buna benzer bilgileri el altında tutmanın yararlı olacağını anlamıştım.


MAGA ve Çin Setti


Bir başka deyişle, arama motorlarına baktığımda, MAGA’nın ne olduğunu anlatan bir siteye rastlamadım.


Bu gerçi çok garip bir durum idi ancak başıma daha önce benzer bir olay gelmişti.


Çin Setti'nin hikayesini öğrenmek istediğimde arama motorlarında bir bilgiye rastlamamıştım. Yerine, ticari bir deyim olarak kullanıldığını anlatan birtakım sitelerdeki açıklamalar vardı.


Anlaşılacağı gibi hem MAGA hem Çin Setti arama motorlarından kasten kaldırılmışlardı.


Bu da ABD'de, hem keyfiyete göre hem de ara seçimler kampanyası sürecinde nasıl sansür uygulandığını açıkça göstermektedir.

Onun içindir ki, Gretchen Smith ya da Papaz Greg Young gibi Amerikalılar, ABD’deki sessiz çoğunluk olarak bilinirler.


Seslerini duyurabilecek bir araştırma motoruna dahi sahip değillerdir.






64 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page